Les obres de construcció d’un bloc d’habitatges cooperatius al carrer Mossèn Amadeu Oller, dins el recinte de Can Batlló, han deixat al descobert les restes de l’antic Canal de la Infanta, una important infraestructura hidràulica que canalitzava les aigües del riu Llobregat per regar els conreus del Baix Llobregat i la Marina. El canal de rec va ser inaugurat el 1819, amb les obres inacabades, per la infanta Lluïsa Carlota de Borbó, a qui deu el seu nom. La posada en funcionament d’aquesta canalització va permetre transformar les terres de cultiu de secà en regadiu, convertir-les en hortes molt més productives.
El canal captava les aigües del riu a Molins de Rei i passava pels municipis de Santa Creu d’Olorda, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, arribant finalment a Sants, que aleshores era un poble independent. Entrava per la Bordeta, on hi havia un salt d’aigua (“salt de la Bordeta”) que feia funcionar un molí fariner, ja que el canal, a banda d’una finalitat agrícola, també es va aprofitar per a usos industrials. A partir d’aquest punt, la canalització menava les aigües cap al mar, abastint els camps de la Marina de Sants abans de desguassar a Can Tunis.

El tram aparegut al carrer Mossèn Amadeu Oller, amb murs de maçoneria, correspon a un dels múltiples ramals secundaris que tenia el Canal de la Infanta, que va quedar cobert quan es van construir les naus industrials del recinte de Can Batlló. Un altre ramal, anomenat Séquia de Circumval·lació, recorria la Bordeta, un barri que fins al 1838 es repartia entre Sants i l’Hospitalet.
Actualment, encara existeix un tram del canal en servei, entre Molins de Rei i Cornellà. A Barcelona, el principal vestigi del Canal de la Infanta es pot observar al costat del mur del cementiri de Montjuïc.
Les obres de Can Batlló al carrer Mossèn Amadeu Oller han deixat al descobert les restes de l’antic Canal de la Infanta.
Una infraestructura que portava aigua del riu Llobregat per regar els camps de la #Bordeta i #Sants. pic.twitter.com/BFzpMOkf32
— Històries de Barcelona (@historiesdebcn) November 14, 2024