La Moreneta del Gòtic

Avui en dia resulta difícil imaginar-se la Moreneta en un altre escenari que no sigui Montserrat. Però el cert és que, durant algun temps, la Mare de Déu de Montserrat va ser barcelonina. Fins i tot, hi ha qui diu que la imatge que avui es venera a Montserrat tindria el seu origen a Barcelona, a l’església dels sants Just i Pastor, al barri Gòtic.

La llegenda de la Mare de Déu de Montserrat

Diu la llegenda que l’any 880 uns pastorets van trobar la imatge de la Mare de Déu a una cova de Montserrat, després d’haver vist una llum a la muntanya. En aquell mateix lloc s’hi va aixecar una ermita, que posteriorment donaria pas a l’actual monestir.

L'altar de l'església dels Sants Just i Pastor, amb la rèplica de la Moreneta.
L’altar de l’església dels Sants Just i Pastor, amb la rèplica de la Moreneta.

Joan Amades recull una versió alternativa de la llegenda, que sosté que el culte a la verge negra és, en realitat, d’origen barceloní. Més concretament, de l’església dels sants Just i Pastor, on s’hauria venerat fins que es va amagar a la muntanya per salvar-la de la invasió musulmana.

Més enllà de llegendes, sabem que la talla actual és del segle XII i que es va mantenir a Montserrat fins al segle XVIII, quan es va iniciar un llarg període de convulsions que va obligar a treure-la de l’abadia diverses vegades. La primera, durant la Guerra del Francès, per salvar-la dels incendis i saquejos de les tropes napoleòniques, que van destruir el monestir entre 1811 i 1812.

La Moreneta a Barcelona

El 28 de desembre de 1822, amb motiu de la desamortització decretada l’any 1820 pels liberals, les autoritats constitucionals de l’Ajuntament de Barcelona van ordenar el trasllat de la Moreneta a la ciutat. La talla va viatjar acompanyada de tres guardians del santuari.

Després de fer nit a la parròquia de Santa Maria de Sants, van entrar a Barcelona el 6 de gener de 1923. La imatge de la Mare de Déu de Montserrat es va col·locar a l’altar de la Catedral i després es va traslladar a la parròquia de Sant Miquel, avui desapareguda.

La Moreneta va romandre a Barcelona disset mesos. Durant aquest període va ser objecte d’una restauració, possiblement en un taller del Portal de l’Àngel. Va ser una intervenció transcendental, perquè fou aleshores quan la cara de la marededéu, que ja devia estar força enfosquida respecte al blanc que tenia originalment, es va pintar completament de negre, incloent-hi els ulls, donant-li el seu aspecte actual. A més, es van reemplaçar els braços i les mans de la Verge, i es va canviar la figura del nen Jesús.

Amb el final del Trienni Liberal i el retorn de l’absolutisme, va acabar el desterrament de la Moreneta. El 12 de juny de 1824 la talla va sortir de Barcelona per tornar a Montserrat, on va arribar dos dies després.

Original o rèplica?

No va ser un retorn definitiu, perquè la imatge va ser amagada diverses vegades més, sempre per protegir-la d’atacs anticlericals. Així va ser durant les bullangues de 1835 (va passar nou anys amagada a una masia del Bruc), durant la Setmana Tràgica de 1909 i durant els anys Guerra Civil.

Imatge de la Mare de Déu de Montserrat al timpà de la porta d'entrada de l'església dels Sants Just i Pastor (Ramon Sales Encinas / Redescubriendo Barcelona y más allá).
Imatge de la Mare de Déu de Montserrat al timpà de la porta d’entrada de l’església dels Sants Just i Pastor (Ramon Sales Encinas / Redescubriendo Barcelona y más allá).

Actualment, l’altar de l’església dels sants Just i Pastor està presidit per una rèplica de la talla de la Mare de Déu de Montserrat. Una rèplica? Bé, hi ha qui diu que aquesta és, en realitat, l’autèntica Moreneta, que s’hi va quedar després de ser traslladada durant la Guerra Civil. I que la imatge que es tornar a l’Abadia de Montserrat era, per tant, la còpia. De moment, ens quedem amb el misteri.

 

Articles relacionats

One thought on “La Moreneta del Gòtic

  1. Després de fer nit a la parròquia de Santa Maria de Sants, van entrar a Barcelona el 6 de gener de 1923: 1823 veritat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.