D’on venen els noms de les estacions de l’L2 del metro?

Mapa metro Barcelona

Seguint el viatge per les parades de la xarxa de metro de Barcelona, descobrim els personatges i lloc que donem nom a les estacions de la línia 2, que enguany celebra 25 anys de la seva inauguració.

Paral·lel

L’avinguda del Paral·lel va ser creada per Ildefons Cerdà en el seu pla d’eixample de Barcelona. Ell mateix li va donar aquest nom, perquè el traçat està alineat amb un paral·lel terrestre, el 41º 22′ 33″ Nord.

Sant Antoni

Església de Sant Antoni AbatEls antonians eren una comunitat religiosa dedicada a l’assistència hospitalària. El convent de Sant Antoni Abat estava al costat d’un portal de la muralla, on atenien sanitàriament als viatgers que arribaven a la ciutat. Al voltant es va anar desenvolupant un barri que ha conservat el nom del convent, destruït a la Guerra Civil.

Universitat

La plaça Universitat s’obre davant del que avui es coneix com l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB). Els orígens de la institució es remunten a l’Estudi General del segle XVI. L’edifici actual va ser construït entre 1863 i 1889 per Elies Rogent. Durant molts anys la UB va ser la Universitat, a seques, ja que no n’hi va haver cap altra a Catalunya fins a l’any 1968.

Passeig de Gràcia

Passeig de Gràcia és el nom que es va donar l’any 1821 al camí que anava de la ciutat vella de Barcelona fins a Gràcia, que aleshores era un barri extramuralles.

Tetuan

La plaça de Tetuan rep el seu nom per la conquesta d’aquesta ciutat per part de l’exèrcit espanyol durant l’anomenada Guerra d’Àfrica entre el Marroc i Espanya (1859-1860). En el conflicte van participar milers de voluntaris catalans a les ordres del general Prim. Tetuan prové de Tittāwīn, que en berber significa «ulls».

Monumental

La Monumental va ser la plaça de toros més gran de Barcelona (fins a 24.000 espectadors), d’aquí el seu nom. Es va construir l’any 1916, ampliant d’una plaça existent prèviament, anomenada El Sport.

Sagrada Família

Temple Expiatori Sagrada Familia de GaudíJosep Maria Bocabella va ser un filantrop i catòlic fervent. Després de visitar el santuari de la Santa Casa de Loreto va decidir construir a Barcelona un temple expiatori dedicat a la Sagrada Família, és a dir, a Josep, Maria i Jesús. L’arquitecte Francesc de Paula del Villar va iniciar les obres el 1882. A l’any següent Bocabella el va reemplaçar per Antoni Gaudí.

Encants

Parada ubicada al costat dels Encants Nous i no massa lluny dels Encants Vells. Els Encants són un mercat brocanter que existeix des del segle XIV. El nom prové de la venda a l’encant, és a dir, en subhasta pública, o pel fet de cantar-se els preus. Els Encants van passar per diversos espais de Barcelona abans d’assentar-se a les Glòries, el 1928. Tres anys després un grup de venedors es van segregar per instal·lar els anomenats Encants Nous al carrer Dos de Maig. Als anys cinquanta es va construir un bloc d’habitatges en el mateix lloc i les parades a l’aire lliure es van convertir en les actuals galeries comercials als baixos de l’edifici.

Clot

El topònim del barri del Clot ja apareix en època medieval (Clotum Melis, és a dir, Clot de Mel) i faria referència a una fondalada al voltant del rec Comtal, molt rica en hortes i en ruscs de mel.

Bac de Roda

El carrer Bac de Roda està dedicat a Francesc Macià i Ambert, un dels líders militars que van lluitar contra les tropes borbòniques a la Guerra de Successió.  Estava casat amb la pubilla del mas Bac de Roda (al municipi de les Masies de Roda), d’on venia el seu malnom. Etimològicament, Bac indicava una zona a l’obaga i Roda podria referir-se la l’existència de molins a la zona.

Sant Martí

Sant Martí de Provençals és un antic municipi, avui barri, nascut al voltant d’un temple dedicat a sant Martí de Tours. L’església que es conserva actualment és del segle XV, aixecada sobre una capella anterior.

La Pau

Durant el franquisme l’Obra Sindical del Hogar va construir el barri de la Pau, aleshores anomenat La Paz. El mateix Franco el vau inaugurar l’any 1966, dins dels actes del 25è aniversari del final la Guerra Civil, efemèride que la propaganda del règim va celebrar com els «25 años de paz». Altres barris i edificis construïts arreu de l’estat en aquesta època porten el mateix nom, com l’Hospital de La Paz de Madrid.

Verneda

Bosc d'alisosEl barri de la Verneda de Sant Adrià de Besòs recorda que antigament existia en aquest lloc un bosc de verns, arbres que creixen en la riba dels rius, en aquest cas del Besòs. Altres topònims catalans tenen el mateix origen, com Sant Just Desvern.

Artigues | Sant Adrià

L’estació està ubicada a l’avinguda de Joan XXIII (aquest era el seu nom original ), dins el terme municipal de Badalona però molt a prop de Sant Adrià. Artigues és un barri badaloní urbanitzat a principis del segle XX per un promotor d’origen xilè, Francisco Artigas. Conegut inicialment com el Poblado Artigas, posteriorment el nom es va catalanitzar. Pel que fa a Sant Adrià de Besòs, l’origen del municipi és una església parroquial dedicada a sant Adrià de Nicomèdia. Documentada des de 1012, va ser destruïda diverses vegades. El temple actual és de 1940.

Sant Roc

Barri de Badalona edificat l’any 1966 per l’Obra Sindical del Hogar. Es va batejar en honor a sant Roc, copatró de la ciutat.

Gorg

El nom d’aquest barri de Badalona recorda que antigament existia en aquest lloc un gorg, és a dir, un gran toll d’aigua, format pel pas del riu Besòs.

Pep Ventura

La plaça badalonina de Pep Ventura està dedicada a Josep Maria Ventura, músic i compositor, considerat el pare de la sardana.

Badalona Pompeu Fabra

El topònim Badalona deriva de la Baetulo romana. L’any 2010 una campanya ciutadana va aconseguir que la plaça i l’estació de metro que s’estaven construint al centre de la ciutat portessin el nom de Pompeu Fabra, en homenatge al filòleg i modernitzador del català, que va viure a Badalona.

Articles relacionats

7 thoughts on “D’on venen els noms de les estacions de l’L2 del metro?

  1. Sembla que molta de la informació l,heu tret del llibre Barcelona metro a metro, soc la seva autora. Estaria bé, anomenar la bibliografia…
    Felicitats per la vostra pàgina… i seguim!

    1. Hola Marta,

      Aclarir que quan vaig escriure aquest article desconeixia l’existència del teu llibre, i que la informació la vaig extreure, bàsicament, del nomenclàtor municipal i de fonts enciclopèdiques. Aprofito per felicitar-te també pel teu treball!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.